De 91-jarige prins Leonard van het Australische prinsdom Hutt River treedt om gezondheidsredenen af. Hij draagt zijn taken deze maand over aan zijn zoon prins Graeme. Dat meldde omroep ABC woensdag over het zelf uitgeroepen prinsdom, 517 kilometer ten noorden van de West-Australische stad Perth.
Australië erkent het niet, maar naar verluidt doen twee West-Afrikaanse staten dat wel. De afscheiding van Australië was in 1970, nadat de graanboer Leonard Casely slaande ruzie had gekregen met de deelstaat Western-Australia over productiequota.
Boze Australische boer wordt prins
De prins heeft het na de onafhankelijkheid nog veel aan de stok gehad met de federale belastingdienst ATO (Australian Taxation Office). Eind 2016 nog kwam de ATO met een naheffing van 1,85 miljoen euro. Prins Graeme zei tegen de ABC te streven naar een meer harmonieuze samenwerking tussen het prinsdom Hutt River en het ‘buurland’ Australië.
Zijn vader zegt over prins Graeme: “Ik ben erg blij dat ik het kan overhandigen aan Graeme, want ik weet dat hij kundig en capabel is.”
Heel verwonderlijk hoeft dat niet zijn, want Graeme werkt al drie jaar fulltime voor het familiare prinsdom. Volgens ABC is hij naast gecertificeerd docent onder meer minister van onderwijs van Hutt River en ‘grootmeester van wijsheid en studie’.
Er zijn tal van zelf uitgeroepen kleine naties, zoals bijvoorbeeld Sealand in de Noordzee of het Italiaanse Seborga, dat claimt nooit bij de republiek Italië te hebben gehoord. Maar zelden komt de claim verder dan een vlag op internet en slechts wat vierkante meters.
Hutt River beslaat daarentegen 75 vierkante kilometer. Dat is meer dan soevereine staten als Monaco en San Marino. Daarnaast zou Hutt River 14.000 'overzeese inwoners' hebben. Het nepstaatje - dat een kleurrijke eigen site onderhoudt - verdient bovendien met toerisme aan haar vreemde status en geeft zelf geld, postzegels en paspoorten uit.